30 september 2013

EGET HUNDGODIS

Bild lånad från Cecar Milans FB-sida


Något som innehåller alla möjliga skumma tillsatser är hundgodis. Tillverkarna tycks i de flesta fall bara tippa i lite allt möjligt som blivit över vid diverse produktioner av annat och sedan addera rikligt med konserveringsmedel och hittepå-smaker. Vill du  hålla koll på vad din vovve stoppar i sig så kan du göra eget hundgodis. På hundgurun Cecar Milans hemsida finns flera roliga recept. Ett av dem har jag översatt här och efter en snabb googling hittade jag en svensk sida med ännu fler bra recepttips.


Cesars Hundkex

En bra bas som går att ha som den är eller lägg till egna ingredienser efter behag.

Ingredienser
6 dl fullkornsmjöl (byt ut mot tex fint mixade havregryn om din hund är känslig för vete)
1 tsk salt (gärna mindre eller inte alls om du frågar mig)
1 ägg
1 tsk krossad buljongtärning, tex biff eller kyckling
1,25 dl varmt vatten

Tips att lägga till:
Riven ost, baconbitar, krossade pumpafrön, rivna morötter, flytande buljong för mer smak

Gör så här
Värm ugnen till 350 grader
Lös upp buljongtärningen i varmt vatten
Lägg i övriga ingredienser
Knåda tills du kan forma allt till en deg
Kavla ut till ca 1½ cm tjocklek
Skär ut bitar eller använd pepparkaksformar
Lägg bitarna på lätt oljat bakplåtspapper
Baka i 30 minuter

Förvara i frysen och tina 10-20 minuter före servering.


Vår hund Svea med sina valpar Morrgan, Penny och Smulan.
Bild Thomas Johansson. 



20 september 2013

VARFÖR EKOLOGISKT

"Jorden vi ärvde och lunden den gröna"...

Naturskyddsföreningen har släppt en fantastiskt fyndig film om varför vi borde välja ekologiskt. Det kan knappast sägas enklare än så här. När Eco And Stuffs e-butik fick sällskap av Skärva Ekobutik och alla dess ekologiska varor så fick jag ganska direkt en kommentar på Facebook som kort och gott löd "Usch!". Det var ju lite annorlunda tyckte jag så jag frågade vad kommentatorn menade. "Dyrt!" blev svaret. Och det är ju tyvärr så att den egna plånboken så många gånger går före den egna kroppen, barnens kroppar, odlarens kropp eller jordens kropp. Jag försökte ivrigt förklara det här med priset (att gifter är farliga vet ju alla så det är liksom inget att orda om). Att det egentligen inte är ekologiska varor som är dyra utan de oekologiska som är för billiga och att vi nu helt enkelt har vant oss vid det. Jag gissar att det inte gjorde något större intryck på den här personen men kanske han nu ser den här filmen och vid nästa besök i affären ändå börjar snegla mot de ekologiska bananerna. Och avstår från någon annan liten sak om han vill tjäna in de där extra kronorna. För en sak är jag säker på och det är att om 50 år sisådär, eller ännu tidigare antagligen, så kommer ett stort antal av våra barn och barnbarn att fråga oss "Hur korkade var ni egentligen på den tiden som besprutade er egen mat med gift???".


Titta och njut:


11 september 2013

NYTT ARMBAND OCH BOKMÄRKE


I am the hero of this story

I dag har jag lagt upp några nyheter i butiken från duktiga silversmeden Malin Lindner. Att tro på sig själv, vara hjälte i sin egen historia och att vara medveten i nuet är tre smarta budskap som vi alla borde påminna oss om ofta, ofta. Malins skapelser är alldeles underbara tycker jag och det är alltid lika spännande när hon kommer med nyheter.

Jag som alltid har svårt att komma på vad jag ska ge bort i present tycker att bokmärkena är perfekta till alla som läser böcker, och det gör ju de flesta. De passar också bra till de som använder kalendrar eller som skriver dagbok. Välj mellan tre färger på sidenband och vill du kanske ha en alldeles egen text på så går det bra. Vi skickar dem dessutom fraktfritt.

I dag är det den första riktiga höstdagen här i Karlskrona. Mulet, singlande löv och fuktig, frisk luft ute efter en hel natts regnande. Det droppar från träden och när jag tittar ut ser jag lite dis över fjärden. En riktigt mysig dag tycker jag som gillar hösten.





Where ever you are be there


I believe in me

4 september 2013

WELCOME PRESIDENT OBAMA


Zuccinimuffins


Jag är av oklar anledning något av en USA-nörd så i dag jobbar jag med ena örat öppet mot SVTs sändning från Stockholm och Obamas besök. Nog killade det lite extra i magen när Air Force One landade på Arlanda och det är en något surrealistisk känsla att The Beast (Obamas bepansrade bil) står parkerad utanför Rosenbad i detta nu.

Det finns tyvärr mycket dåligt att säga om USA men också en hel del bra och är det något de ligger i framkant med så är det ekologisk mat. Deras "vanliga" affärer bjuder på helt fantastiska grönsaksdiskar och hyllmetrar med hållbara livsmedel och andra produkter. De har också börjat med BPA-fria konservburkar och det ser jag fram emot att förhoppningsvis snart kunna välja även i Sverige. Jag är lite lagom nipprig med gifter men det finns några saker som jag verkligen får rysningar av. Bisfenol på insidan av konservburkar, besprutningen av bananer och vindruvor (tänk alla bananer och russin som slinker ner i små barnamagar) och vaccin är till exempel några av dem.

I Sverige fanns det de som var riktigt tidigt ute med ekologisk mat och det är coolt att några av dem som låg i framkant finns kvar. En av mina favoriter är Kung Markatta som firar 30-årsjubileum i år. 1983 var det nog inte så många som funderade kring det här med ekologiskt så det måste ha varit en del uppförsbackar fram till i dag när den ekologiska konsumtionen hela tiden ökar i snabb takt.

Kung Markatta har en massa smarriga recept och annan bra info på sin sida så ett tips är att kika in där och titta runt lite. Alla bilderna i inlägget är lånade från deras sida.


Vildrissallad med  basilikacashewcreme



Quinoapuckar

1 september 2013

TILLBAKA IGEN

En fridfull kväll på Öppenskär med utsikt över öppet hav mellan öarna

Hej alla kära bloggläsare! Om ni nu är några tappra kvar vill säga efter det väldigt långa uppehållet som jag tagit från bloggen. Det var inte alls planerat utan dagarna bara rann iväg och blev till veckor och veckor blev till månader under en väldigt arbetsam tid. Sedan kom äntligen sommaren och med den en lång och mycket välbehövlig semester. I dag är det den 1:a september och nu drar vi igång igen med ny kraft och inspiration.

Vad har hänt sedan sist då? Jo, först var vi sjuka halva våren och gick på knäna. Sedan drog mitt årliga kammarmusikfestival-projekt igång och då gick jag på knäna lite till men hade samtidigt fantastiskt kul. Sedan gick jag på semester för första gången på 10 år och tänkte njuta mest hela tiden i en solstol med en bok alternativt i båten på böljan den blå. Men hur det nu är så brukar det finnas ett och annat att ta tag i när man har hus och inte på länge har haft någon tid att pyssla om det. Så vi har målat golv, rivit tapeter, tapetserat, dragit ny el, piffat och fiffat och har nu ett matrum så fint så jag smyger försiktigt genom det och stryker lite fint med handen över väggen ibland. Snart ska ni få se lite före- och efterbilder.

Många härliga sommarkvällar har det blivit, några sjöturer blev det trots allt, makens barnbarn har plaskat i sin lilla pool på vårt däck, jag har hunnit läsa flera (!) böcker, vi har tagit oförskämt långa sovmornar och det gick dagar och åter dagar utan att jag öppnade datorn. Alldeles ljuvligt har det varit.

Lite lätt har jag nu joggat igång med en rad nya projekt och i Skärva Ekobutik jobbar personalen för högtryck med att skapa ett lagersystem som kan integreras med e-butiken så vi slipper så mycket restningar. Och så kommer vi tillsammans att utöka sortimentet med sisådär 1000 varor till. Mer om detta senare.

Nu tänker jag vara lite söndagslat resten av dagen. Det är 20 grader ute och strålande sol så sommaren är sannerligen inte över ännu. Ännu finns det tid för en båttur och lite tåviftande i en solstol.



Under många lager av tapeter hittade vi sidor från Karskronatidningen den 30 mars 1935.